عوارض خروج از کشور 1402 چقدر است؟
عوارض خروج از کشور چیست؟
هر شخصی که از کشور خارج میشود، موظف است مبلغی به عنوان عوارض خروج از کشور را به دولت پرداخت کند. حتی کودکان زیر دو سال نیز از این قانون مستثنی نیستند. با این حال، برای برخی افراد استثنائات وجود دارد که در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد.
عوارض خروج از کشور قبلاً به عنوان هزینهای اتلاق محاسبه میشدند و باید به شهرداریها پرداخت میشدند. اما با مصوبه بهمن ماه سال 1398، این هزینه به عنوان مالیات خروج از کشور شناخته شد و باید به دولت پرداخت شود.
از مجموع مبلغ پرداختی، بخش کوچکی به سازمان گردشگری و بخش دیگری به بهسازی روستاهای مرزی کشور اختصاص داده میشود. برای همین، هزینه عوارض خروج از کشور هر سال تغییر میکند و لازم است قبل از خروج از کشور آخرین قوانین را در این زمینه چک کنید.
به عنوان مثال، قبلاً کودکان زیر هفت سال از پرداخت عوارض معاف بودند، اما این قانون تغییر کرده و حالا حتی نوزادان نیز باید این عوارض را پرداخت کنند.
عوارض خروج از کشور 1402
بر اساس گزارش وبسایت خبری تابناک، مجموع مبلغ عوارض خروج از کشور در سال 1402 برای بار اولین بارخروج از کشور به 400 هزار تومان تعیین شده است. هزینه عوارض خروج برای هر فرد با کدملی و بلیط پرواز محاسبه میشود و تفاوتی بین نرخ آن برای کودکان و سایر مسافران وجود ندارد.
عوارض خروج از کشور کودکان
به طور کلی تفاوتی بین عوارض خروج از کشور کودکان با سایر مسافران وجود ندارد و نرخ آن یکسان است. این عوارض به ازای هر فرد با کدملی و بلیط پرواز محاسبه میشود.
سهم میراث فرهنگی و صنایعدستی از عوارض خروج از کشور 1402
بنا بر جزئیات لایحه بودجه سال 1402، در مجموع 3هزار و 431میلیارد تومان منابع، از محل درآمدهای خروج از کشور در نظر گرفته شده است. به همین دلیل عوارض خروج برای هر نفر 400 هزار تومان در نظر گرفته میشود. مبلغ 80هزار تومان از عوارض خروج از کشور هر نفر، برای توسعه زیرساختها و تاسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراث فرهنگی و صنایعدستی اختصاص مییابد.
از چه روشهایی میتوان عوارض خروج را پرداخت کرد؟
یتوانید از روشهای مختلفی برای پرداخت عوارض خروج استفاده کنید. یکی از این روشها، استفاده از دستگاههای ATM غیرنقدی است که در فرودگاههای سراسر کشور نصب شدهاند. همچنین، اگر امکان استفاده از رمز دوم در اختیار شماست، میتوانید از طریق سامانه مخصوص پرداخت اقدام کنید.
سامانه سداد، یکی از آسانترین روشهای پرداخت عوارض خروج است. این سامانه با همکاری سازمان امور مالیاتی کشور و بانک ملی ایران طراحی شده و به راحتی میتوانید مبلغ عوارض را پرداخت کنید. همچنین، با استفاده از اپلیکیشن ایوا که توسط همین شرکت ارائه شده و برای دستگاههای آیاواس و اندروید قابل دانلود است، میتوانید به راحتی عوارض را پرداخت کنید.
چه کسانی از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند؟
علاوه بر افرادی که به عنوان خدمه پرواز و کشتیهای تجاری و مسافربری به خارج از کشور سفر میکنند، دانشجویانی که مجوز تحصیل در کشور دیگری را دارند یا افراد بیماری که با مجوز شورای پزشکی برای درمان به خارج از کشور میروند، هم از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند. در صورتی که دانشجویان به عنوان خارجی در دانشگاههای ایران درس میخوانند، همچنین میتوانند از پرداخت این عوارض معاف شوند، اما باید بین رفت و آمدهای آنها بیشتر از سه ماه فاصله باشد. همچنین، افراد همراه با بیماری که به عنوان همراه بیمار به خارج از کشور میروند، میتوانند به میزان 40 تا 60 درصد در این عوارض تخفیف بگیرند.
معافیت سایر افراد از پرداخت عوارض خروج
درنهایت اگر گذرنامه سیاسی یا خدمت دارید یا مقیم یک کشور دیگر هستید و از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار گرفتهاید هم لازم نیست عوارض را پرداخت کنید.
یک قانون دیگر که در مصوبه مجلس در مورد عوارض خروج از کشور آمده این است که کسانی که در روستاهای مرزی کشور زندگی میکنند و کسانی که به زیارت عتبات عالیات میروند فقط یک بار در طول سال لازم است عوارض را پرداخت کنند. مرزنشینان کشور به کسانی اطلاق میشود که شماره شناسنامه و کدپستی آنها در سامانه بانک اطلاعات مرزنشینان وزارت کشور ثبت شدهاست.
مصوبات جدید مجلس شورای اسلامی در مورد عوارض خروج از ایران یکی دیگر از مصوبات مجلس این است که زائرین اربعین مطابق تاریخ تعیین شده در این قانون که از مرزهای زمینی به مقصد عراق از کشور خارج میشوند، از پرداخت عوارض خروج معاف هستند.